Pershore College finalises Collections House plans

Final touches are being made to horticultural plans for the Collections House, part of the new £5.8m redevelopment at Pershore College.

The new building, which will replace old and now unused facilities, will see a new glass building housing a science and technology centre, Collections House, teaching rooms and project spaces. There will also be a new reception area for the college and a viewing gallery over the Collection House below.

John Farmer, commercial manager at Pershore College said: "The new Collections House is going to be a unique asset for the college. It will provide our students with an innovative, technologically- enhanced environment unrivalled in the further education sector - and they will be involved in every aspect of managing it, which will give them invaluable experience.

"Over the summer we have been busy sourcing plants from around the country and Europe for the Collections House, which has been a challenge - especially as it is 8m high! When complete it is going to be truly spectacular, something for everyone in Pershore to be proud of."

The environmentally controlled glasshouse will create an environment suitable for exotic plants and will feature permanent and seasonal collections.


Environmental conditions will be monitored by an electronic management system which will control ventilation, humidity, heating and lighting. The systems will be accessible to students as a living demonstration of modern greenhouse technology.

There will be a programme of plant production. This will be planned by seasonality and theme and the design, planning and growing of these crops will be developed by students as part of their study programmes.

The new building will also be sustainable. The main building design is being assessed using the Building Research Establishment Environmental Assessment Method, (BREEAM) – the Pershore scheme will be classified as "Very Good".

The building will be heated from the existing gas fired boilers and heat will be circulated throughout the building by natural stack-effect ventilation. The absence of air conditioning means that no refrigerants will be used. Rainwater will be captured and recycled for use within the Collections House.

Environmental conditions within the new building will be allowed to stabilise before planting commences in the Collections House and, following fitting out activity, will be fully operational in late autumn.


Before commenting please read our rules for commenting on articles.

If you see a comment you find offensive, you can flag it as inappropriate. In the top right-hand corner of an individual comment, you will see 'flag as inappropriate'. Clicking this prompts us to review the comment. For further information see our rules for commenting on articles.

comments powered by Disqus
Follow us on:
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Google +
Horticulture Jobs
More Horticulture Jobs

Are you a landscape supplier?

Horticulture Week Landscape Project Leads

If so, you should be receiving our new service for Horticulture Week subscribers delivering landscape project leads from live, approved, planning applications across the UK.